Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Saint Omer

Schrijfster Rama volgt het proces tegen een vrouw die terechtstaat voor de moord op haar kind. De zaak confronteert haar met haar eigen verleden.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Saint Omer

Ooit kwam Laurence Coly van Senegal naar Frankrijk om daar filosofie te studeren. Ze raakt zwanger van een oudere Fransman, een zwangerschap die ze verborgen hield, net als de bevalling. Als het kind vijftien maanden oud is, laat ze deze achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Voor deze onbegrijpelijke daad staat ze nu terecht in het Noord-Franse stadje Saint-Omer. Het proces trekt de aandacht van de zelf zwangere schrijfster Rama, die aan een boek werkt over Medea, de kindermoordenaar uit de Griekse mythologie. Het proces confronteert haar met geesten uit het verleden: was ze gewenst, was ze geliefd door haar moeder?

Saint Omer is het speelfilmdebuut van documentairemaker Alice Diop. Ze baseerde het verhaal op een vrijwel identieke, maar dan echte zaak uit 2013. De manier waarop ze dit deed, met perspectiefwisselingen, maakte internationaal indruk en dat leverde haar vele prijzen op, waaronder de Grote Prijs van de Jury bij het afgelopen filmfestival van Venetië.

NRC

... een moderne Medea, en meer.

Trouw

... schitterende speelfilmdebuut van de Franse regisseuse Alice Diop.