Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Seventh Seal

Zweden, 14e eeuw: een kruisridder keert terug naar een land geteisterd door de pest. Met de Dood begint hij aan schaakpartij. De inzet: zijn leven.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Seventh Seal

In de 14e eeuw keert de gedesillusioneerde ridder Antonius Block samen met zijn cynische schildknaap Jöns van de kruistochten terug naar Zweden om daar een land aan te treffen dat geteisterd wordt door de pest. Op een verlaten strand ontmoet de ridder de Dood, die hij uitdaagt tot een partij schaak. Zolang de partij duurt, zal hij blijven leven, zo redeneert hij. De Dood accepteert de uitdaging. Terwijl het spel duurt, reizen Block en Jöns naar Blocks kasteel en ontmoeten onderweg een groep rondtrekkende acteurs, een jonge vrouw die tot de brandstapel is veroordeeld en een kunstenaar die in een kerk een fresco van de Danse Macabre schildert – en natuurlijk ook de Dood: “Niemand ontsnapt aan mij”.

In deze donkere, maar in prachtige beelden vervatte vertelling stelt Bergman essentiële, zingevende filosofische kwesties aan de orde over de aard van leven en dood, en goed en kwaad. Met Max von Sydow als ridder Block.