Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Blue Caftan

Een verhaal over de verschillende vormen die liefde kan aannemen rond Halim, zijn vrouw Mina en Youssef, de nieuwe kracht in hun kaftanwinkeltje.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Blue Caftan

Het handmatig vervaardigen van een kaftan is een uitstervend ambacht in Marokko. In de medina van de Marokkaanse stad Salé wonen Halim en zijn vrouw Mina die dit prachtige en ingewikkelde handwerk nog verrichten. De twee voelen een grote genegenheid voor elkaar, ook al is het geen huwelijk in de traditionele zin van het woord; Halim is gay.

Omdat ze het vele werk nauwelijks aankunnen, huren ze Youssef in, een nieuwe kracht die zich bereid verklaart het vak te leren. Halim is wel heel enthousiast over hem, Mina heeft zo haar bedenkingen. Zijn komst, maar ook het feit dat Mina ziek is en steeds zieker wordt, verstoort het fragiele evenwicht in hun huwelijk.

De Marokkaanse regisseur Maryam Touzani, hier vooral bekend van Adam, laat in dit warme en universele verhaal zien dat oprechte liefde verschillende vormen kan aannemen. Het indrukwekkende acteerwerk van de hoofdrolspelers gekoppeld aan het prachtige, ingetogen camerawerk leverden de film een staande ovatie op bij de wereldpremière in Cannes.

de Volkskrant

Je raak als kijker bedwelmd door de sensuele sfeer

NRC

Hoe oprechte liefde uiteenlopende vormen kan aannemen