Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Empire of Light

Aangrijpend drama waarin de relatie tussen bioscoopmedewerker Hillary en haar zwarte collega Stephan onder druk komt door racisme jegens Stephan. Met Olivia Colman.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Empire of Light

Begin jaren 80: in de Zuid-Engelse badplaats Margate staat de Empire, een fraaie, oude bioscoop. Iedere ochtend wordt de bioscoop geopend door Hillary, een sombere en labiele vrouw die er de kaartjes verkoopt, de bonnetjes controleert en de zalen schoonmaakt. Ze heeft fijne collega’s, maar haar baas is een ander verhaal: hij vraagt haar regelmatig om seksuele gunsten. Op een dag krijgt ze een nieuwe collega, Stephan, iemand met wie ze het goed kan vinden, iemand met wie ze een verhouding begint. Maar Stephan, een zwarte man, wordt steeds vaker met openlijk racisme geconfronteerd. Dit en haar onvaste gemoedstoestand komen de prille relatie niet ten goede.

Regisseur Sam Mendes, die in 1999 een Oscar won met American Beauty, snijdt in dit mooie drama een aantal actuele kwesties aan, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag en racisme, maar bovenal brengt hij een ode aan de magie van filmtheaters en cinema. Met Olivia Colman, Michael Ward en Colin Firth in de hoofdrollen.