Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

War Pony

Intiem portret van het leven in het Pine Ridge Reservaat rond de 23-jarige Bill en 12-jarige Matho, twee Oglala Lakota-jongens die elkaar niet kennen, maar wel veel gemeen hebben.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

War Pony

In het Pine Ridge Reservaat in de staat South Dakota wonen Bill en Matho, twee Oglala Lakota-jongens. De 23-jarige Bill, vader van twee bij twee verschillende vrouwen, leeft van dag tot dag, en maakt zich nergens druk om. Toch is hij het type dat overal kansen ziet om geld te verdienen, bijvoorbeeld met het fokken van poedels. Matho is twaalf, maar kan niet wachten tot hij volwassen is. Als Matho op dag de meth-voorraad van zijn drugsdealende vader vindt, besluiten hij en zijn vrienden dat zelf te gaan verhandelen. Maar dat gaat natuurlijk niet goed, zeker niet als zijn vader ontdekt waar zijn handel is gebleven. Bill en Matho kennen elkaar niet, maar hebben toch veel gemeen.

Deze film, het regiedebuut van Gina Gammell en Riley Keough, is een realistisch coming-of-age-drama dat een intiem portret schetst van het leven in het Pine Ridge Reservaat. De regisseurs benadrukken dat het eindresultaat een collectieve prestatie is die in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap tot stand is gekomen. Onder meer bekroond in Cannes.

Trouw

Sterk drama geeft je een ongemakkelijk gevoel.

de Volkskrant

... pijnlijk, humoristisch, moedeloos makend en hoopvol. Een rijk drama.