Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Dmitriev Affair - Docupodium

Joeri Dmitriev heeft in Karelië een massagraf gevonden met slachtoffers van Stalins Grote Terreur. Wie waren zij, wil hij weten. Zijn zoektocht blijft niet zonder gevolgen. Met interview.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Dmitriev Affair

De achterdochtige Sovjetleider Stalin zag overal verraders en klassenvijanden die zijn macht en die van de communistische partij probeerden te ondermijnen. Dat leidde tot eindeloze zuiveringen waarbij ontelbaren, hoog- en laaggeplaatsten, werden opgepakt. Zij die gearresteerd werden, moesten niet alleen hun misdaden bekennen, maar ook hun medestanders aangeven. In 1937 was deze zuiveringscampagne op zijn hevigst: de Grote Terreur. Wie ‘schuldig’ was, werd verbannen naar een goelag of gewoonweg geëxecuteerd.

In de naaldbossen van Karelië, dat grenst aan Finland, heeft de Russische historicus en activist Joeri Dmitriev een massagraf gevonden met de stoffelijke resten van duizenden mensen die tijdens die periode heimelijk waren geëxecuteerd. Hij wil al deze naamloze slachtoffers hun identiteit teruggeven zodat de nabestaanden eindelijk weten wat er met hun verdwenen familieleden is gebeurd. In het buitenland wordt het belang van zijn werk erkend en gewaardeerd, maar in Rusland zelf verdenkt men hem ervan te heulen met het westen. Dat heeft consequenties.

Na afloop van de film wordt regisseur Jessica Gorter geïnterviewd door Hanneke Groenteman.