Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Bande de filles

De 16-jarige Marieme woont in de banlieues van Parijs, het leven heeft haar weinig te bieden. Dan ontmoet ze drie vrijgevochten meiden. Ze noemt zichzelf voortaan Vic en sluit zich bij de drie aan. Dat verandert haar kijk op het leven.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Bande de filles

Met enige regelmaat zag regisseur Céline Sciamma in Parijs groepen met tienermeisjes rondhangen bij winkelcentra, metro- en treinstations. Het viel haar op hoe luidruchtig en levendig ze waren; er werd altijd veel gelachen en gedanst. Toen ze zich echt in de belevingswereld van deze meiden ging verdiepen, raakte ze gefascineerd door hun unieke levenshouding en gevoel voor stijl. Deze fascinatie lag ten grondslag aan Girlhood, een film over volwassen worden en onderlinge solidariteit.

De 16-jarige Marieme, een fantastische rol van de debuterende Karidja Touré, doet het slecht op school. En ook thuis, ergens in de banlieu van Parijs, is het leven allesbehalve rooskleurig. Dan ontmoet ze de vrijgevochten Lady, Adiatou en Fily. Dit drietal vertegenwoordigt alles wat zij aantrekkelijk vindt. Ze verandert haar naam in Vic, gaat zich anders kleden en doet al snel vol overgave mee aan de feestjes in hotelkamers, winkeldiefstal en vechtpartijen. Het is geen ideale way of life, maar het is vooral de hechte vriendschap die haar uitzicht biedt op tenminste een zelfstandig bestaan.