Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Aguirre, der Zorn Gottes - Expat Cinema

Eerste samenwerking van Herzog met Kinski, zijn 'beste vijand'. Kinski speelt de gestoorde 16e eeuwse commandant Aguirre, die zijn mannen de dood injaagt op zoek naar El Dorado.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Aguirre, der Zorn Gottes

'Mein liebster Feind', zo noemde Herzog acteur Klaus Kinski, de man met de verweerde kop en zijn fonkelende, duivelse ogen. Kinski had een hekel aan regisseurs, met hem werken was dan ook een ware bezoeking. Herzog, die vijf films met Kinski maakte, dreigde zelfs ooit hem neer te schieten als hij niet meewerkte. Niettemin worden die vijf films als hoogtepunten gezien in het werk van beiden. Aguirre is hun eerste gezamenlijke project.

In 1560 vertrekt een Spaanse expeditie vanuit Peru op zoek naar het legendarische El Dorado, het land vol goud. De loodzware tocht door het vrijwel onbegaanbare regenwoud verandert in een ware nachtmerrie als de krankzinnige en manipulatieve machtswellusteling Aguirre het commando overneemt. De hitte, gebrek aan voedsel, ziektes en angst eisen hun tol – één voor één leggen de expeditieleden het loodje. Kinski geeft met angstaanjagende verve gestalte aan de geschifte Aguirre, de soundtrack is van de Duitse cultband Popol Vuh, waarmee Herzog later nog vaak zou samenwerken.