Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Queens - benefietvoorstellingen

Speciale voorstellingen waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Vrijdagavond 8 september werd het zuiden van Marokko getroffen door een zware aardbeving, die niet alleen voor een enorme verwoesting zorgde, maar die ook duizenden slachtoffers heeft gemaakt. Zoiets vreselijks laat niemand onberoerd, ook de mensen van Rialto niet. Wat kunnen we doen? Geld geven! Daarom hebben we besloten de opbrengsten van deze film in zijn geheel over maken naar Giro 6868 van het Rode Kruis.

Queens

Zineb (Nisrin Erradi) is een veroordeelde drugsdealer die ontsnapt aan haar bewakers wanneer ze hoort dat haar elfjarige dochter Ines misschien wel naar een tehuis wordt gestuurd. Ze redt Ines en kaapt vervolgens een vrachtwagen waarvan ze de monteur, Asma (Nisrine Benchara), dwingt om hun chauffeur te zijn. Asma ervaart haar ontvoering als een bevrijding van haar man, die haar loon inpikt.

Deze ode aan vrouwelijkheid, vrijheid en de glorie van de Marokkaanse Atlas verwijst duidelijk naar Thelma and Louise. De Marokkaanse regisseur Yasmine Benkiran volgt twee vrouwen en een jong meisje met een fixatie op heksen en menselijke djinns met geitenhoeven, terwijl ze door de woestijn rijden in een poging zichzelf te bevrijden van alles wat ze probeert in te perken. Het verhaal heeft aanvankelijk een lichte toon, maar wordt grimmiger naarmate het vordert; Zineb heeft weliswaar een zwaar leven gehad maar is niet onschuldig of bijzonder sympathiek.