Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Killers of the Flower Moon

Episch misdaadfilm van Martin Scorsese over twee mannen die rijk proberen te worden over de rug van het Osage-volk. Met Leonardo DiCaprio en Robert De Niro.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Killers of the Flower Moon

Dat de geschiedenis van de Verenigde Staten doordrenkt is van veel wit geweld tegen de oorspronkelijke bewoners is een onweerlegbaar feit. Een van de vele duistere episodes in die geschiedenis werd in 2017 beschreven door schrijver/journalist David Grann in zijn boek Killers of the Flower Moon. Toen regisseur Martin Scorsese het boek gelezen had, wist hij dat hij het moest verfilmen. Dat resulteerde in dit epische misdaadverhaal, met o.a. Leonardo DiCaprio en Robert De Niro in de hoofdrollen.

Eind 19e eeuw wordt in het reservaat van het Osage-volk in Oklahoma olie gevonden, waarmee de Osage ineens een heel rijk volk zijn geworden. Die rijkdom trekt profiteurs, oplichters en criminelen die een graantje willen meepikken, vaak met behulp van geweld. Ook in de jaren 20, zoals de de niet al te snuggere Ernest Burkhart (DiCaprio). Zijn oom William Hale (De Niro), die goede contacten in het reservaat heeft, bedenkt een sluw en doortrapt plan waarin het noodzakelijk is dat Ernest een serieuze relatie begint met Mollie, lid van een door de olie rijk geworden Osage-familie. Dat lukt, maar anders dan Hale voorzien had.

NRC

... een belangwekkend nieuw hoofdstuk in Scorseses revisionistische geschiedenis van het moderne Amerika.

de Volkskrant

Bedachtzaam en toch adembenemend drama