Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Caravaggio - Queer Pioneers

Historisch drama rond de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio. Op zijn sterfbed blikt hij teruk op zijn turbulente leven. Tilda Swinton maakte hier haar debuut.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Ingeleid door QP-curator Renske Diks

Caravaggio

Hij was kunstenaar, decorontwerper, schrijver, kostuumontwerper en hovenier. Maar het bekendst is Derek Jarman (1942-1994) toch geworden als filmmaker en activist voor homorechten. Zijn unieke oeuvre bevat vele prachtige films, vaak in experimentele stijl geschoten, waarin het thema homoseksualiteit dan ook een belangrijke rol speelt. Zo ook in Caravaggio, een historisch, gefictionaliseerd drama over de Italiaanse barokschilder die beroemd is geworden om zijn gebruik van licht en naturalistische voorstellingen. Het is in deze film dat Tilda Swinton haar debuut maakte als filmactrice.

Caravaggio is stervende, een loodvergiftiging zal hem fataal worden. Hij kijkt terug op zijn leven – hoe hij als straatschoffie de boel oplichtte, maar ook schilderde, hoe kardinaal Del Monte zijn talent opmerkte en hem onder zijn hoeder nam, zij het niet zonder bijbedoelingen. Eenmaal volwassen raakt hij verwikkeld in een driehoeksverhouding met straatvechter Ranuccio en diens vriendin Lena (Swinton). Op een dag deelt ze mee dat zwanger is, maar ze vertelt niet van wie.