Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Callas – Paris, 1958

Op 18 december 1958 zong de bejubelde sopraan Maria Callas voor het eerst in de Opéra in Parijs. Het werd een legendarische avond. Nu geheel gerestaureerd opnieuw te bewonderen.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Callas – Paris, 1958

Ze stond bekend als La divina, de goddelijke: Maria Callas, een dramatisch sopraan die niet alleen geprezen werd om haar briljante stem, maar vooral ook om het charisma waarmee ze haar operarollen op de bühne gestalte gaf. Op 19 december 1958 maakte ze haar debuut in de Opéra van Parijs. Haar roem was haar vooruitgesneld, iedereen die ook maar iets betekende, was aanwezig, onder wie de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Het werd een avond om nooit te vergeten. Ze trakteerde het publiek op bekende aria's uit opera's van Bellini, Verdi, Rossini en Puccini – Callas op haar best!

Gelukkig is de recital vastgelegd, maar beeld en geluid waren toe aan restauratie. En daar heeft het team dat ook verantwoordelijk was voor de documentaire Maria by Callas zich op gestort. Een 16mm-print, pas recentelijk gevonden, werd digitaal gerestaureerd, terwijl ook het geluid flink werd opgepoetst, dankbaar gebruikmakend van opnames uit Callas' persoonlijke archief. Zo heeft het 65 jaar geleden geklonken.