Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

De Bezette Stad

Wat gebeurde er tijdens WO II in Amsterdam? Bianca Stigter heeft het gedetailleerd beschreven in haar boek, haar levenspartner Steve McQueen heeft het op monumentale wijze naar beeld vertaald.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De Bezette Stad

In oktober 2019 verscheen Atlas van een Bezette Stad - Amsterdam 1940-1945 van schrijfster en NRC-redacteur Bianca Stigter, een monumentaal werk waarin Stigter zeer gedetailleerd de geschiedenis van de bezetting van Amsterdam tijdens WO II uit de doeken doet. Waar woonden NSB’ers, waar zaten onderduikers, waar woonden de Joden die later gedeporteerd zouden worden, waar was het verzet actief, en wie probeerde het te breken? Straat na straat, huis na huis doet ze uit de doeken wat zich achter de deuren afgespeeld heeft; ze heeft een ‘tijdmachine van papier’ gecreëerd.

Even monumentaal als het boek is de film die haar levenspartner Steve McQueen nu heeft gemaakt. De man, die eerder een Oscar won voor 12 Years a Slave, laat niet alleen zien welke sporen het naziverleden in het Amsterdam van nu heeft achtergelaten, hij trekt het verleden ook door naar het heden, naar de jaren van de coronapandemie. Het resultaat is een even verpletterend als hoopgevend verhaal, een meditatie over geheugen en tijd. Met een voice-over van Carice van Houten.

 

In verband met de lengte van deze film is er een pauze.

NRC

Indrukwekkende, bij vlagen ontzagwekkende film die over veel meer dan de Holocaust gaat.

de Volkskrant

Stadssymfonie en filmische stolperstein ineen.