Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Moeder Suriname

Aan de hand van het levensverhaal van haar grootmoeder Fansi werpt filmmaker Tessa Leuwsha haar licht op de geschiedenis van Suriname.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Moeder Suriname

In 2015 verscheen Fansi’s stilte - een grootmoeder en de slavernij van schrijfster Tessa Leuwsha, een non-fictieboek waarin zij over de geschiedenis van Suriname en de slavernij vertelt aan de hand van het levensverhaal van haar grootmoeder Fansi. Leuwsha heeft haar boek nu naar film vertaald, wat een aangrijpende documentaire opgeleverd heeft waarin aan de hand van uniek archiefmateriaal Fansi’s leven in beeld wordt gebracht. Haar verhaal loopt van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot aan de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Zangeres Denise Jannah brengt Fansi’s stem tot leven.

Fansi groeide als huisslaafje op in een verlaten dorpje nadat zij door haar witte moeder en zwarte vader is afgestaan. Op jonge leeftijd wordt ze zelf moeder en nadat ze door haar man in de steek is gelaten, verhuist ze naar Paramaribo zodat zij haar kinderen een betere toekomst kan bieden. Ze blijft alleen achter als haar kinderen naar Nederland verhuizen om pas in haar laatste levensjaren ook zelf naar Nederland te gaan. Daar ervaart ze wat het betekent ontworteld te zijn.

de Volkskrant

De muziek, de knappe montage en de levendige vertelstem van Denise Jannah maken ‘Moeder Suriname’ al bijzonder de moeite waard, maar het zijn de archiefbeelden die het meest verrassen.