Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Total Trust – Movies That Matter on Tour

De haperende economie en de talloze sociale problemen leiden tot onrust in China. De overheid gebruikt digitale surveillance om dat de kop in te drukken.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Sinds 2006 vindt elk jaar het Movies That Matter Filmfestival plaats in Den Haag, een festival dat streeft naar het verruimen van de blik op mensenrechten om zo aandacht te vragen voor urgente maatschappelijke thema's.

Deze vertoning maakt deel uit van het maandelijkse programma Movies That Matter On Tour, dat de beste films van het festival in vele Nederlandse filmtheaters presenteert, ook in Rialto. Na de film is er een programma waarin dieper wordt ingegaan op de problematiek die in de film aan de orde is gesteld.

Total Trust

De laatste jaren gaat het allemaal wat minder in China: de economie begint steeds meer te haperen, het aantal sociale problemen neemt alleen maar toe. Geen wonder dat dat onder het Chinese publiek tot verontwaardiging leidt en zelfs tot politiek activisme. Daar wil het Chinese bewind niets van weten en doet er alles aan om potentieel verzet de kop in te drukken. Het belangrijkste wapen dat de overheid hiervoor gebruikt, is een geavanceerd digitaal systeem, waarmee de overheid haar burgers dag en nacht kan volgen en controleren, waarmee deze onwenselijk en prijzenswaardig gedrag in kaart kan brengen. Zo hoopt de Chinese overheid te kunnen voorspellen waar en wanneer haar burgers zich gaan roeren.

Deze documentaire van de Chinees-Amerikaanse filmmaakster Jialing Zhang laat zien hoe deze digitale surveillance er in de praktijk uitziet en laat mensen aan het woord die er mee te maken hebben; van heel gewone burgers tot kritische mensen als advocaten en journalisten.