Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Orlando - Queer Pioneers

In 1603 moet de jonge edelman Orlando aan de koningin beloven nooit oud te worden. Dat doet hij. Eeuwen later gebeurt er iets ingrijpends: hij wordt een zij. Met Tilda Swinton.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorafgaand aan de film spreekt QP-curator Renske Diks met Alejandra Ortiz, de auteur van het boek De waarheid zal me bevrijden (2022), waarin ze vertelt over hoe ze als transvrouw Mexico heeft ontvlucht. In Nederland zet ze zich in voor een beter leven voor transpersonen, in het bijzonder voor transpersonen van kleur – met of zonder papieren. Voor haar werk ontving ze de Winq Community Award 2023.

Let op: de voertaal is Engels.

Orlando

"Dit betoverende en geestige spektakel dringt de geest binnen door ogen die verblind worden zonder ooit verdoofd te raken", schreef een Amerikaanse filmrecensent in 1993 over Orlando, de tweede speelfilm van de Britse regisseur Sally Potter. Het verhaal, gebaseerd op Virginia Woolfs roman Orlando, biografie uit 1928, stelt belangrijke genderissues aan de orde en maakte in 2017 deel uit van het Britse multimedia-kunstproject Orlando: the Queer Element. De hoofdrol in deze prachtige en weelderig aangeklede reis door de tijd wordt vertolkt door Tilda Swinton.

De jonge, androgyne edelman Orlando (Swinton) wordt in 1603 ontboden aan het sterfbed van koningin Elizabeth I. Ze zegt hem land en rijkdom toe, maar dan mag hij nooit 'vervagen, verdwijnen of oud worden'. Hij belooft het. Eeuwen verstrijken, waarin Orlando zich bezighoudt met poëzie en kunst, tot hij besluit Brits ambassadeur in het Ottomaanse rijk te worden. Na zijn eerste ervaring met oorlogsgeweld, gebeurt er iets dat de komende eeuwen grote gevolgen voor hem zal hebben: hij verandert in een vrouw.