Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Io capitano

Tieners Seydou en Moussa uit Senegal willen beroemd rapper worden – in Europa. Ze weten dat de reis daarheen gevaarlijk is, maar ze gaan toch.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Io capitano

De Senegalese tieners Seydou en zijn neef Moussa dromen van een succesvolle carrière als rapper en die droom willen ze verwezenlijken in Europa. Natuurlijk weten ze dat een reis naar Europa levensgevaarlijk is, maar ze zijn bereid het risico te nemen. Na er maanden voor gespaard te hebben, is het op een nacht zover, de reis via Mali, Niger en Libië begint, met Italië als eindbestemming. De tocht, die dwars door de Sahara voert, is lang en zwaar en al snel krijgen ze te maken met dubieuze mensensmokkelaars. Het duurt dan ook niet lang voordat ze al hun geld kwijt zijn. Er wachten nog grotere problemen.

Regisseur Matteo Garrone, vooral bekend van Gomorra en Dogman, wilde het verhaal zo levensecht en waarheidsgetrouw vertellen. Tijdens de opnames werd dan ook hij constant bijgestaan door mensen die zelf zo'n reis hadden ondernomen. Met twee niet-professionele acteurs in de hoofdrol is hij daar wonderwel in geslaagd. Bekroond in Venetië met de Zilveren Leeuw voor Beste Regie.

de Volkskrant

... een indringend en meeslepend drama.

NRC

... zeer charmant en ontroerend gespeeld door Seydou Sarr en Moustapha Fall.