Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Beautiful Thing - Queer Pioneers

Een van de eerste films waarin de homoseksuele liefde tussen twee tienerjongens wordt neergezet: de verlegen tiener Jamie en zijn klasgenoot Ste.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Voorafgaand aan de film zou QP-curator Renske Diks in gesprek gaan met regisseur Anthony Schatteman. Door ziekte kan Schatteman niet aanwezig zijn en gaat het gesprek helaas niet door. Uiteraard wordt de film wel gewoon vertoond.

Beautiful Thing

In een Londense arbeiderswijk woont de wat verlegen tiener Jamie samen met zijn alleenstaande moeder Sandra. Hij wordt gepest op school omdat hij homo zou zijn. En dat is hij ook; hij is verliefd op klasgenoot Ste, een jongen die een paar huizen verder woont. Deze heeft het moeilijk, want hij wordt regelmatig mishandeld door zijn oudere broer en alcoholistische vader. Op een dag is Ste dermate in elkaar geslagen dat Sandra hem mee naar huis neemt. Een logeerbed is er niet, dus moet hij slapen bij Jamie. Als dat daarna nog een keer gebeurt, hebben de twee voor het eerst seks. Er breekt een verwarrende en lastige tijd aan.

Deze film van Hettie Macdonald, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jonathan Harvey, was aanvankelijk bedoeld als televisiefilm. Maar hij werd zo goed ontvangen dat hij alsnog in de filmtheaters werd uitgebracht. De film is een van de eerste die een homoseksuele relatie tussen twee tieners op realistische wijze neerzet.

Anthony Schatteman is een Belgische filmregisseur, wiens veelgeprezen speelfilmdebuut Young Hearts in première ging op de Berlinale. Het is een persoonlijke en bijzonder sterk geacteerde film over de liefde tussen twee veertienjarige jongens. Schatteman maakte eerder diverse korte films, waarvan zijn debuut Kus me zachtjes (2012) verschillende prijzen in de wacht sleepte.