Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Journal d'un curé de campagne

Een jonge, door maagklachten gekwelde pastoor krijgt zijn eerste parochie toegewezen in een klein dorpje, maar daar zit niemand op hem te wachten. Hij noteert alles in zijn dagboek.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Journal d'un curé de campagne

In 1936 verscheen de roman Journal d'un curé de campagne van Georges Bernanos, een veelgeprezen werk dat hem o.m. de prestigieuze Grand prix du roman de l'Académie française opleverde. In dit Dagboek van een dorpspastoor, zoals de Nederlandse vertaling luidde, speelt het rooms-katholieke geloof een grote rol, waarbij de gelovige Baranos vooral geïnteresseerd was in de strijd tussen goed en kwaad. Vijftien jaar later verfilmde Bresson tamelijk getrouw de roman, met de debuterende Belgische acteur Claude Laydu in de rol van de dorpspastoor.

Een jonge, net afgestudeerde pastoor krijgt zijn eerste parochie toegewezen in het Noord-Franse dorpje Ambricourt. Het heeft er alle schijn van dat niemand op hem zit te wachten: de dorpelingen negeren hem, zijn leerlingen in de catecheselessen lachen hem uit. Dat hij voortdurend maagklachten heeft, maakt het er niet beter op. De zaken worden nog complexer als hij zich bemoeit met de zaken van de lokale graaf en gravin. Ondertussen schrijft hij alles op in zijn dagboek.

Deze film maakt deel uit van de klassiekerreeks Bresson - un hommage.