Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Lee - voorpremière

De Amerikaanse Lee Miller kende een opmerkelijke carrière in de fotografie. Eerst als succesvol model, later als oorlogsfotograaf tijdens WO II. Met Kate Winslet.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Lee

De vader van Lee Miller was een verdienstelijk amateurfotograaf, dus van kinds af aan was Lee bekend met alle ins-and-outs van de fotografie. Haar carrière begon in 1927, ze was toen twintig, vóór de camera als fotomodel en mode-icoon. Maar al een paar jaar later bleek haar passie voor fotografie toch achter de camera te liggen. Aanvankelijk als mode- en kunstfotograaf, na het uitbreken van WO II ontwikkelde ze zich tot oorlogsfotograaf voor Vogue, het blad waarvoor zij nog eerder als model de cover sierde. Onverschrokken heeft ze alles vastgelegd: de bombardementen op Londen, de gruwelen van de concentratiekampen, de invasie in Normandië. De confrontatie met zoveel ellende en wreedheid liet diepe sporen bij haar achter.

Deze biopic van regisseur Ellen Kuras, vooral bekend als cameravrouw, toont het leven van een even moedige als eigenzinnige vrouw, die zeer overtuigend wordt neergezet door Oscarwinnares Kate Winslet. Naast haar zijn ook Alexander Skarsgård en Marion Cotillard te zien.