Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Lumumba: The Return of a Hero - Africadelic

In 1961 werd Patrice Lumumba vermoord, de eerste premier van het net onafhankelijk geworden Congo. Welke rol speelde hij in het dekolonisatieproces? Waar zijn zijn stoffelijke resten gebleven?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Met voorfilm

The Kibomango Story (r. Savva Svet, 2022, 4')
Deze korte film vertelt het ongelooflijke verhaal van Kibomango (1977), een voormalige kindsoldaat die nationaal bokskampioen van Congo werd. Inmiddels is hij een struggelende monteur die zich heeft toegelegd op het helpen van voormalige kindsoldaten en straatkinderen in Goma door middel van boksen. Kibomango wil hen een gevoel van discipline, ambitie en eigenwaarde bijbrengen.

De film wordt ingeleid door Sibo Rugwiza Kanobana.

Lumumba: The Return of a Hero

Op 30 juni 1960 werd Congo onafhankelijk. Tachtig jaar lang was het een Belgische kolonie, een tijd waarin de Congolezen hardhandig werden onderdrukt en uitgebuit. De nationalistische leider Patrice Lumumba werd de eerste premier, een man die de grote natuurlijke rijkdommen van zijn land wilde gebruiken ten voordele van het volk. En ook wilde hij de banden aanhalen met de Sovjet-Unie, iets dat ten tijde van de Koude Oorlog slecht viel bij de Belgen en Amerikanen. Zeven maanden na zijn aanstelling, op 17 januari 1961, werd Lumumba vermoord. Zijn lichaam werd opgelost in zwavelzuur, alleen een tand bleef over, en die werd meegenomen door de Belgen.

In 2001 erkende een Belgische parlementaire commissie de morele verantwoordelijkheid voor alle misstanden, in 2022 werd eindelijk Lumumba's tand teruggeven aan zijn kinderen. Een van hen zei: "Congo keert terug naar Congo." Deze film doet verslag van de vieringen rond die terugkeer, maar kijkt ook naar de politieke erfenis van een man die zo'n prominente rol gespeeld heeft in het dekolonisatieproces.

Sibo Rugwiza Kanobana (geb. 1975, Mbandaka, Congo) is een wetenschapper op het gebied van sociolinguïstiek en postkoloniale studies. Hij groeide op in Brussel en behaalde een diploma in de vergelijkende cultuurwetenschappen aan de Universiteit Gent. Kanobana gaf Nederlands als tweede taal en werkte aan taalbeleid aan de UGent voordat hij docent werd aan de Open Universiteit Nederland en de Universiteit Gent.

Hij publiceerde uitgebreid over koloniale en postkoloniale thema’s. Zo was hij mede-auteur van De bastaards van onze kolonie (2010), een kritische bloemlezing over de geschiedenis van Belgisch-Congolese métissen, en samensteller van Zwarte bladzijden (2021), een bundel Afro-Belgische reflecties op de Vlaamse literatuur. Hij is ook redacteur bij het cultuurtijdschrift rekto:verso en levert regelmatig bijdragen aan het maatschappelijke debat over diversiteit, racisme, dekolonisatie en interculturaliteit. Zijn meest recente werk, Lumumba’s Droom: Wat zijn gedachtegoed ons vandaag kan leren (2025), onderzoekt de ideeën van Patrice Lumumba, vaak ten onrechte weggezet als extremistisch, en toont hem als een visionaire bruggenbouwer. Het boek belicht de blijvende relevantie van Lumumba’s toespraken, essays en brieven in onze huidige tijd.