Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

World Cinema Amsterdam 2023

See the world, feel the world, meet the world

Zet het in je agenda: van 22 t/m 27 augustus 2023 is het weer tijd voor World Cinema Amsterdam. Met dit jaar naast de Competitie een prachtig themaprogramma: Strong & Unwavering: Women of Iran

Strong & Unwavering: Women of Iran

Het is september 2022. In de Iraanse hoofdstad Teheran wordt de jonge Masha Amini gearresteerd. De aanklacht: zij droeg haar hijab (hoofddoek) niet op de juiste manier. Op het politiebureau wordt zij dermate mishandeld dat ze het niet overleeft, met hevige protesten als gevolg. Reden voor WCA om dit jaar een ode te brengen aan de moedige vrouwen in Iran die strijden voor meer vrijheid in het programma Strong & Unwavering: Women of Iran. Want zelfbeschikking is een universeel recht, van mannen én vrouwen.

Ook de Iraans-Nederlandse Sara Emami liet vorig jaar haar stem horen door een illustratie te maken. Die werd wereldwijd opgepakt en groeide uit tot een symbool voor de Iraanse strijd voor vrouwenrechten. Trots - dat zijn wij. Want niemand minder dan Sara heeft dit jaar het prachtige campagnebeeld voor WCA ontworpen.

Voor het campagnebeeld werkte ze samen met de Perzische poster ontwerper Innerjalz, die anoniem opereert. Hij verspreidt op zijn Instagram-kanaal protestkunst. Samen maakten zij een beeld dat de kracht en veerkracht van Iraanse vrouwen vertegenwoordigt en overbrengt. Een beeld net zo krachtig als zij.

Verder op het programma

Van de World Cinema Amsterdam Competitie, bestaande uit acht speelfilms, mogen we vol trots de eerste film bekend maken! De openingsfilm van het festival is Tótem van regisseur Lila Avilés, die eerder met haar debuutfilm La Camarista in 2019 de WCA Jury Award won. De film vertelt het hartverscheurende verhaal van de zevenjarige Sol, wiens vader terminaal ziek is.

Ook zet WCA de schijnwerpers op Felix de Rooy, een Curacaose kunstenaar, regisseur en curator, geselcteerd als Filmmaker in Focus. Speciaal voor het festival heeft hij een programma samengesteld waardoor jij de wereld anders ziet.

See the world, feel the world, meet the world

WCA 2023
22 t/m 27 augustus 
Rialto De Pijp | Rialto VU | De Balie | Cinema De Vlugt

Meer info & volledige programma