Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN

American Fiction enkele keren te zien

Met vijf nominaties een grote Oscar-kanshebber

And the winner is... Op zondag 10 maart worden de Oscars uitgereikt. American Fiction is met vijf nominaties een grote kanshebber, onder andere voor de Oscar voor Beste Film. De film wordt niet officieel uitgebracht in Nederland, maar is toch enkele keren te zien bij Rialto. 

American Fiction

Het werk van de Afro-Amerikaanse schrijver Thelonious 'Monk' Ellison wordt gewaardeerd, maar niet echt goed verkocht. Om de eindjes aan elkaar te knopen geeft hij les aan een universiteit, waar hij zich rot ergert aan de opvattingen van zijn studenten. Maar nog erger: zijn uitgever ziet geen brood in zijn nieuwe boek, omdat het niet 'zwart' genoeg is.  De situatie wordt penibel als zijn moeder plotseling ziek wordt en een dure behandeling nodig heeft, waarvoor hij het geld niet heeft. 's Nachts komt hij met een ingenieuze oplossing: hij bedenkt een pseudoniem en begint aan een nieuw boek waarin hij geen enkel zwart cliché onbenut laat. Zijn agent is enthousiast en biedt de roman te koop aan bij een grote uitgever, die toehapt en een enorm voorschot biedt. Ook Hollywood toont interesse. Is dit wat Ellison wilde?

Vlijmscherpe dialogen, verrassende wendingen en een originele vertelvorm zetten de toon in deze meesterlijke satire van Cord Jefferson, die niet voor niets voor vijf Oscars is genomineerd.

 

American Fiction is te zien op:

10 & 13 maart | Rialto De Pijp
9 & 12 maart | Rialto VU

Hierna is de film niet meer te zien in het theater. De film is daarnaast te zien op Amazon Prime Video.