Best of Bergman
Wat betekent het om mens te zijn? Wat is de rol van de mens in de samenleving? Anders geformuleerd: wat is de zin van het leven? Het zijn deze vragen die centraal staan in het imposante oeuvre van de Zweedse filmmaker en toneelschrijver Ingmar Bergman. In een prachtige beeldtaal vol metaforen en symboliek onderneemt Bergman een zoektocht naar de antwoorden vanuit filosofisch, theologisch en psychologisch perspectief. Niet dat hij eenduidige antwoorden vindt, het zoeken is immers belangrijker dan het vinden. Duidelijk is dat het leven complex en onvoorspelbaar is, iets waaraan Bergman in zijn films meer dan recht doet. Niet voor niets wordt hij als een van de grootste filmmakers in de geschiedenis van de cinema beschouwd, die tot op de dag van vandaag filmmakers over de hele wereld inspireert.
Bergman werd op 14 juli 1918 geboren in het Zweedse Uppsala. Zijn vader was luthers predikant, dus op al op jonge leeftijd werd hij geconfronteerd met theologische vraagstukken en religieuze beelden. Voor zijn universitaire studie verhuisde hij naar Stockholm. Het was daar dat hij belangstelling kreeg voor theater en film, wat uiteindelijk tot ruim zestig films zou leiden. De eerste, Crisis, stamt uit 1946, zijn grote doorbraak kwam met het ook commercieel succesvolle Summer with Monika uit 1953. Sindsdien volgden er vele meesterwerken, die ook talloze keren bekroond werden met internationale filmprijzen, waaronder drie Oscars, een Gouden Beer (Berlijn) en een ere-Gouden Palm in Cannes voor zijn gehele oeuvre.
In 1965 verhuisde Bergman naar Fårö, een klein eilandje in de Oostzee. Hij had het dankzij zijn vaste cameraman Sven Nykvist leren kennen toen deze hem het eiland aanraadde als de ideale locatie voor Through a Glass Darkly uit 1961. In zijn huis daar overleed hij op 30 juli 2007 in zijn slaap, zestien dagen na zijn 89e verjaardag.
Onder de noemer Best of Bergman presenteert Rialto vanaf 17 maart een klein retrospectief van negen film uit het begin van zijn carrière, waaronder Summer with Monika en Through a Glass Darkly. Zijn films zijn zowel in Rialto De Pijp als in Rialto VU te zien.