Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

107 Mothers

In Odessa zit Lesya een gevangenisstraf uit van zeven jaar. Als haar zoontje geboren wordt, weet ze dat ze hem drie jaar bij zich mag houden. Maar wat als die periode voorbij is?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

107 Mothers

In de Oekraïense vrouwengevangenis van Odessa zit de zwangere Lesya een gevangenisstraf uit van zeven jaar voor de moord op haar man – een crime passionel. Als haar zoon Kolya daar geboren wordt, mag hij tot zijn derde verjaardag bij haar en de andere kleine kinderen blijven. Samen leiden ze naar omstandigheden een rustig en gemoedelijk leven. Maar als Kolya’s derde verjaardag nadert en er nog geen opvang voor hem is gevonden, neemt de paniek bij Lesya toe. Bewaakster Iryna spoort haar aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor hem kunnen zorgen en hij niet in een opvanghuis terecht komt. Het is het enige sprankje hoop dat ze heeft, terwijl het afscheid nadert.

Regisseur Peter Kerekes deed jarenlang onderzoek naar het wel en wee van de vrouwen in een gevangenis, want hij wilde de realiteit zo dicht mogelijk benaderen. Het zijn de verhalen van 107 van die opgesloten moeders die de inspiratiebron vormden voor dit verhaal.

de Volkskrant

Juist de beheerste stijl, met zijn schilderachtige, pastelkleurige tableaus, zorgt dat [sommige] sc├Ęnes keihard aankomen.

NRC

Vragen omtrent moederschap, schuld, haat en nijd dringen zich op.