Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Machuca

De 12-jarige Gonzalez raakt in het Chili van 1973 bevriend met nieuwkomer Pedro Machuca en komt dankzij hem in aanraking met een andere kant van de samenleving.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Machuca

Deze meeslepende klassieker speelt zich af in 1973, het laatste jaar van de socialistische regering van Salvador Allende. Gonzalez, een 12-jarige jongen uit een wit middenklassegezin in Santiago, raakt bevriend met Pedro Machua, een nieuwe leerling die in de sloppenwijk vlakbij hun school woont en van Mapuche-komaf is. De omgang met Pedro en zijn buurmeisje Silvana, die buiten schooltijd demonstraties bezoeken om vlaggen en sigaretten te verkopen, brengt Gonzalez in aanraking met een andere kant van de samenleving. Maar kan deze vriendschap wel bestaan in een land waar de politieke tegenstellingen zich grotendeels langs lijnen van etniciteit en sociale klasse aftekenen?

Andrés Wood verwerkte zijn eigen ervaringen op een Britse privéschool in deze film, en droeg hem op aan de idealistische priester die er begin jaren 70 leiding aan gaf. Naar hem modelleerde hij ook het personage van Father McEnroe, die met zijn woorden en daden de ogen van de jonge Gonzalez weet te openen.

ANDRÉS WOOD (1965, Chile) is a director, producer and writer. His most popular films include Machuca, Violeta se fue a los cielos and Historias de Futbol. Machuca is arguably his most successful film, and has been named one of the Top 20 Latin American films, winning twelve awards including Most Popular Film at Vancouver IFF 2004 and the Audience Award at the Philadelphia Film Festival 2005.