Films Agenda Specials Informatie Locaties Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Cow - voorpremière

Hoe ziet het leven van een melkkoe eruit? Andrea Arnold (o.m. Fish Tank en American Honey) laat het zien in dit levensecht portret van melkkoe Luma.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Dinsdag 4 oktober is het Dierendag, de dag dat we onze geliefde huisdieren extra verwennen. Maar het is ook een dag om stil te staan bij al die dieren die niet door ons extra verwend worden, de dieren die onderdeel zijn van onze voedselketen – zoals melkkoeien.

Daarom presenteert Rialto op die dag een voorpremière van Andrea Arnolds documentaire Cow, waarin we kunnen zien hoe het die dieren vergaat.

Cow

Een kalfje wordt geboren. Voor melkkoe Luma, een ervaren moeder, is dit routine. Ze likt haar pasgeboren kalf schoon voordat het van haar wordt weggenomen. Het leven van Luma is een aaneenschakeling van inseminatie, baren en gemolken worden.

In Cow volgt regisseur Andrea Arnold, die eerder o.m. Fish Tank en American Honey maakte, het dagelijkse leven van een melkkoe. De camera zit zo dicht op Luma’s huid dat zij de filmmaakster regelmatig omver loopt. Het resultaat is een intiem en puur cinematografisch portret van een individu dat gevangen zit in een kil systeem.

Andrea Arnold: “De film is een poging om stil te staan bij koeien. Om zowel de schoonheid als de ellende van hun leven te zien. Niet op een romantische manier, maar op een levensechte manier. Het is een film over de dagelijkse werkelijkheid van een melkkoe en de erkenning van de geweldige dienst die ze ons bewijst.