Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Vortex

Een oudere vrouw lijdt aan dementie en verdwaalt steeds vaker in haar eigen huis. Haar man wil wel voor haar zorgen, maar het valt hem zwaar.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Vortex

Een ouder echtpaar woont al heel lang in dezelfde flat in Parijs. Die flat begint voor de vrouw steeds meer het karakter te krijgen van een claustrofobisch doolhof, een plek waar ze steeds vaker de weg kwijtraakt. De vrouw lijdt aan dementie. Haar man, die werkt aan een boek over de relatie tussen droom en film, probeert zo goed mogelijk voor haar te zorgen, maar het valt hem zwaar. Hun zoon Stéphane zoekt naar een oplossing voor zijn ouders, maar hij heeft zo zijn eigen problemen.

Gaspar Noé staat bekend om zijn controversiële, uitzinnige films waarin hij de kijker op menig exces trakteert, maar in Vortex is de toon anders; het verhaal is weliswaar enorm beangstigend, hij vertelt het met mededogen. Kalm en zacht laat hij zien wat het voor de vrouw en haar naasten betekent om in de draaikolk van dementie te belanden. Daarbij gebruikt hij de splitscreen-techniek om de verschillende perspectieven tegelijk te tonen. Met Françoise Lebrun en Dario Argento.

de Volkskrant

Filmregisseur Gaspar Noé heeft met Vortex zijn hardste en tegelijkertijd zijn warmste en menselijkste film gemaakt.

NRC

... hoogstpersoonlijk en indrukwekkend...