Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

La double vie de Véronique

De Franse Véronique en de Poolse Weronika zijn elkaars evenbeeld, niet alleen qua uiterlijk. Hun levens zijn op wonderlijke manier met elkaar vervlochten. Met Irène Jacob.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

La double vie de Véronique

Ik was tegelijkertijd hier en ergens anders”, zegt de Franse Véronique tegen haar haar geliefde, de manipulatieve marionetspeler Alexandre. Ze kan het niet verklaren, maar ze heeft het onbestemde gevoel dat haar leven meegestuurd wordt door iemand anders, een onbekende maar tegelijk verwante ziel. Niet lang ervoor had ze tripje naar Polen gemaakt. In Krakau fotografeerde ze een demonstratie, en zonder dat ze er erg in had, legde ze ook de Poolse Weronika vast – in alle opzichten haar evenbeeld. Dat ontdekt ze als Alexandre de foto’s van haar Poolse trip bekijkt. Op een van die foto’s staat zij, denkt hij, maar zij is het niet. Een verwarrende ontdekking.

In hoeverre kun je je eigen leven bepalen, of zijn er krachten die, zoals een marionetspeler, aan de touwtjes trekken? Het is deze metafysische vraag die Kieślowski aan de orde stelt in dit prachtige, veelbekroonde drama, de eerste film die hij (deels) buiten Polen maakte. Irène Jacob geeft gestalte aan beide vrouwen.

Klik hier voor het hele Kieślowski-programma.