Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

Return to Dust

De bescheiden Youtie en Guiying, ze wonen op het Chinese platteland, worden door hun families als last beschouwd. De twee trouwen en daaruit groeit toch iets moois.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Return to Dust

Youtie Ma woont op het Chinese platteland in een schuurtje dat op het erf van zijn oudere broer staat. Maar zijn aanwezigheid is een doorn in het oog van de broer, net als die van Youtie’s dierbaarste bezit, een muilezel. Zonder veel omhaal wordt Youtie uitgehuwelijkt aan Guiying Cao, een vrouw die ook door haar familie als een last wordt gezien. Youtie en Guiying, twee verlegen en bescheiden mensen, groeien langzaam naar elkaar toe, er ontstaan oprechte gevoelens van affectie. Het dorpje waar ze wonen raakt ontvolkt door de trek van de bewoners naar de stad, maar Youtie en Guiying bouwen er zelf een huis en beginnen mais en aardappelen te verbouwen.

Regisseur Li Ruijin schetst in zijn zesde speelfilm een weemoedig portret van het huidige China, een land waarin het traditionele leven onomkeerbaar verdrongen wordt door de steeds verder oprukkende verstedelijking en het alles verslindende materialisme. Maar Return to Dust is bovenal een prachtig liefdesverhaal.

de Volkskrant

... een sterk staaltje slow cinema over een onverwachte band tussen twee afgewezen zielen.

NRC

... een inkijkje in een onbedorven, archaïsch boerenbestaan waar liefde groeit in het zweet des aanschijns.