Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Another Day of Life

In de jaren 70 woedden er een onafhankelijkheidsstrijd en burgeroorlog in Angola. De beroemde Poolse journalist Ryszard KapuƛciƄski was erbij en schreef er een boek over. Nu briljant verfilmd.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

In 1976 verscheen Jeszcze dzieƄ ĆŒycia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard KapuƛciƄski (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

In september 1975 arriveerde KapuƛciƄski in de Portugese kolonie Angola, waar de vrijheidsstrijd zijn laatste fase was ingegaan. Twee maanden later vertrokken de Portugezen, het land in chaos achterlatend. Tussen de twee belangrijkste strijdende partijen breekt een gewapend conflict uit, waarna KapuƛciƄski besluit als enige buitenlandse journalist het front op te zoeken. Het zou in zijn twintig jaar lange carrière als verslaggever zijn allerzwaarste tocht worden.

Regisseurs Raúl de la Fuente en Damian Nenow, voor beiden is het de eerste lange film, hebben het verslag verfilmd in prachtige, soms hallucinante animatie gecombineerd met beelden van destijds betrokkenen. Winnaar European Film Award voor Beste Lange Animatiefilm, 2018.

Algemeen Dagblad

De film is een mengelmoes van animatie, archiefbeelden, interviews en foto's. Het verhoogt de authenticiteit van het getoonde (...).