Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Leto

De rockscene van Leningrad begin jaren 80 was levendig en bruisend. Victor Tsoi was een van de voormannen. Een fascinerend, soms surrealistisch portret.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Leto

Viktor Tsoi (1962-1990) heeft met zijn band Kino een enorme en blijvende invloed gehad op Russische rockmuziek. Deze in prachtig zwart-wit geschoten biopic, vol wild bekraste beelden en heerlijk surrealistische scènes, vertelt van zijn beginjaren en laat ook zien hoe het er destijds aan toe ging in de underground-scene van Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) – die was veel bruisender dan je zou verwachten in een communistisch land.

Begin jaren 80, vlak voordat de perestrojka en glasnost (hervorming en openheid) werden ingevoerd, leert de jonge muzikant Tsoj de charismatische zanger van de band Zoopark kennen: Mike. Deze heeft op de een of andere manier elpees van o.a. Lou Reed, Blondie en David Bowie het land in weten te smokkelen. Die muziek inspireert enorm; ook Tsoj wil met zijn muziek indruk maken en het suffige Sovjet-muziekleven even flink opschudden. Maar de overheidscensuur werkt natuurlijk niet mee. Die wordt bestreden met humor en lef, al was het maar in fantasie.

Only on Mon April 29 with English subs at 9:00 pm

 

 Op vertoon van je filmkaartje van LETO zaterdagavond 20 april ontvang je een gratis wodkaatje aan onze bar! Na zdorovje!

NRC Handelsblad

Een weemoedige, vitale sfeertekening van de ontluikende rockscene in de USSR.

de Volkskrant

Een zomers, fris verhaal over de hang naar vrijheid van muzikale twintigers.