Films Agenda Specials Expat Informatie Locaties
NL
EN
Bekijk de trailer

The Color of Pomegranates

In acht hoofdstukken verhaalt Parajanov over het leven van de 18e-eeuwse Armeense dichter/troubadour Sayat Nova. En hij doet op visueel onnavolgbare wijze.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Color of Pomegranates

In 1986 stak de vermaarde Franse regisseur Jean-Luc Godard in Cahiers du cinéma de loftrompet uit over een van zijn collega's: "In de tempel van de cinema bestaan beelden, licht en werkelijkheid. Sergei Parajanov was de meester van die tempel." En niet alleen Godard bewonderde deze Armeense regisseur, zeker diens film The Color of Pomegranates wordt door velen gerekend tot de allerbeste films ooit gemaakt, een film over het leven van een van de iconen van de Armeense cultuur: de 18e-eeuwse dichter en troubadour Sayat Nova, de Koning van het Lied.

Zijn leven wordt in acht hoofdstukken verteld, van zijn prilste kinderjaren tot aan zijn dood, waarbij Parajanov kiest voor een welhaast surrealistische vertelwijze. Er zijn vrijwel geen dialogen, maar er zijn beeldende tableaus, geluiden en muziek. Actrice Sofiko Chiaureli, de muze van Parajanov, vertolkt zes rollen, zowel van vrouwen als van mannen. Het resultaat, een poëtisch, avantgardistisch portret van een kunstenaar, werd hem destijds door de Sovjetautoriteiten niet in dank afgenomen.

Marina Abramović

In de bijlage van de Volkskrant op zaterdag staat al sinds jaar en dag de vaste rubriek Onze gids dit weekeinde, waarin een bekend iemand de lezer deelgenoot maakt van zijn/haar voorkeuren op allerlei gebied. Onlangs was het de beurt aan performancekunstenaar Marina Abramović, van wie nu een retrospectief in het Stedelijk Museum te zien is.

Haar favoriete film? The Color of Pomegranates van Sergei Parajanov. Over de regisseur zegt ze: "Wat hij doet in zijn films, de esthetiek en emoties die hij oproept met zijn beelden, dat is wat ik alles waar ik zelf ook naar streef in mijn werk." Ze besluit met: "Dit is echt een film die je moet hebben gezien."

En dat kan! The Color of Pomegranates is nog een paar keer te zien in Rialto De Pijp.

Restored in 2014 by Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata and The Film Foundation’s World Cinema Project, in association with the National Cinema Centre of Armenia and Gosfilmofond of Russia. Restoration funding provided by the Material World Charitable Foundation and The Film Foundation.