Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Ága

Verstild familiedrama over rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna, die hun ijzige wereld langzaam zien veranderen. Dochter Ága is ooit met ruzie vertrokken, maar nu wil Sedna haar toch weer zien.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Ága

Ergens in het ijzige Noorden, waar het land altijd is bedekt met sneeuw, wonen rendierjager Nanook en zijn vrouw Sedna. Het lijkt een wereld waarin de tijd heeft stilgestaan. Lijkt, want alom zijn veranderingen zichtbaar: steeds vroeger in het jaar begint het ijs te smelten en er zijn steeds minder dieren om op te jagen. Soms komt hun zoon Chena langs en hij vormt ook nog de enige link met hun dochter Ága, die ooit met ruzie is vertrokken. Nanook en Sedna spreken nooit meer over haar, maar nu Sedna ziek is geworden, wil ze haar dochter toch nog een keer zien.

Regisseur Milko Lazarov kreeg het idee voor deze film na een ontmoeting met de Turkse filmer/antropoloog Asen Balikci. Als locatie voor dit inmiddels veelbekroonde Inuit-verhaal koos hij voor het even uitgestrekte als onherbergzame Jakoetië in het oosten van Siberië. Het opnameproces was zwaar, maar films maken doe je dan ook niet voor je plezier, aldus Lazarov.

de Volkskrant

De acteurs kregen veel ruimte om te improviseren, en die opzet verleent de film waarachtigheid en warmte.