Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Vier Koerdische shorts van Mazin Sherabayani - Manifesto Film Festival

Vier korte films van de Koerdische regisseur Mazin Sherabayani, films over een volk dat letterlijk van alle kanten wordt belaagd. Na afloop: Q&A met de regisseur.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Vier Koerdische shorts van Mazin Sherabayani

Dyab (2016 | 20')
De 12-jarige Dyab, een Koerdische Jezidi-jongen, moest na de aanvallen van IS vluchten uit zijn dorp in het Sinjar-gebergte, samen met talloze anderen. Hij woont nu een opvangkamp in Arbat, waar hij ervan droomt filmmaker en acteur te worden, zodat hij het verhaal van zijn volk kan vertellen aan de buitenwereld.

The Deluge (2017 | 20')
Toen IS bezig was in Syrië en Irak zijn schrikbewind te vestigen, besloten christelijke en islamitische Koerden samen de strijd hiertegen aan te binden. Het is een sterk onderbelicht verhaal in de internationale berichtgeving. Sherabayani vertelt et verhaal, zonder er een oproep tot westerse militaire interventie van te maken.

Stride (2019 | 15')
De alleenstaande, Koerdische moeder Nasreen woont met haar twee kinderen in een sloppenwijk. Het is een hele klus om het hoofd boven water te houden in deze patriarchale samenleving, ook al omdat ze dagelijks te maken heeft met haar bazige ex-echtgenoot. Uiteindelijk besluit ze om het lot van haar gezin in eigen handen te nemen.

Sama (2017 | 16')
In Koerdistan is slechts één semiprofessioneel balletgezelschap te vinden: het Layzen Ballet.Maar er zijn problemen: hoe de juiste balans te vinden tussen mannelijke en vrouwelijke dansers, en hoe om te gaan met bedreigingen uit fundamentalistische hoek? Om maar te zwijgen van het gebrek aan fondsen. Het gezelschap is echter vastbesloten door te gaan.

Let op: regisseur Mazin Sherabayani is aanwezig om na afloop van deze compilatie vragen van het publiek te beantwoorden.

Mazin Sherabayani