Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

De jeugd van Ivan - Tarkovski revisited

Eerste lange film van Tarkovski, een heel persoonlijk getint oorlogsverhaal over de 12-jarige Ivan die tijdens WO II wraak wil nemen op de Duitsers nadat deze zijn familie hebben vermoord.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

De jeugd van Ivan

Wat betekent oorlog voor een kind? Oekraïne, WO II: de 12-jarige Iwvan is vervuld van haat tegen de Duitsers nadat deze zijn hele familie hebben vermoord. Hij is vastbesloten levensgevaarlijke spionagemissies te gaan uitvoeren achter de vijandelijke linies.

De jeugd van Ivan, Tarkovski's eerste lange film, biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis, waarbij Ivan symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema. De film viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetautoriteiten waren er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en heel beperkt werd uitgebracht. In het Westen beleefde de film zijn première tijdens het filmfestival van Venetië en werd daar bekroond met de Gouden Leeuw.

Ondertiteling
vr 20 sept: Nederlands
do 26 sept: Engels