Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Andrej Roebljov - Tarkovski revisited

Tarkovski geeft zijn visie op de rol van kunst in een samenleving aan de hand van de 15e-eeuwse Russische iconenschilder Andrej Roebljov.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Andrej Roebljov

Voor dit groots opgezette historische drama, zijn tweede film, baseerde Tarkovski zich losjes op het leven van de 15de-eeuwse Russische iconenschilder Andrej Roebljov. Liever dan een biografie maakte hij, samen met coscenarist Andrej Kontsjalovski, een bespiegeling over het belang van de kunstenaar en het overleven van kunst in een door terreur geteisterde samenleving. In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst Roebljov zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt deze gestraft.

Tarkovski's visie op het samenvallen van personage en de wereld waarin deze zich bevindt, kwam met Andrej Roebljov tot een hoogtepunt. De Sovjetcensuur toonde zich niet ongevoelig voor de implicaties van Tarkovski’s zwartwit- en kleurenproductie; de in 1966 voltooide CinemaScopefilm werd pas in 1971 vrijgegeven voor vertoning in de Sovjet-Unie.

Ondertiteling
ma 23 sept: Engels
za 12 okt: Nederlands