Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Stalker - Tarkovski revisited

Een gids genaamd Stalker leidt twee mannen door de verboden Zone op zoek naar de kamer waar je diepste verlangens worden vervuld.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Stalker

Een mysterieuze gids genaamd Stalker leidt een leergierige wetenschapper en een naar inspiratie zoekende schrijver door de Zone, een verboden en hermetisch afgesloten terrein vol afval, waar de regels van het gezond verstand niet gelden. De mannen begeven zich op een spirituele en hallucinerende reis door een gebied buiten de beschaving, op weg naar een geheimzinnige kamer waar de mens niet alleen met zijn diepste angsten wordt geconfronteerd, maar waar ook zijn grootste verlangens worden vervuld.

Stalker, gebaseerd op de sci-fi-roman Roadside Picnic van de broers Stroegatski, was in de jaren 80 een heuse cultfilm; de suggestie van nucleaire doem, de anarchistische verhaallijn en de vervallen industriële omgeving waardoorheen de drie mannen zich een weg banen, sloten naadloos aan op het no future-denken dat die jaren zo kenmerkte. "Het basisthema van Stalker is (...) het lijden van de mens die zijn gevoel van eigenwaarde heeft verloren", schreef regisseur Andrej Tarkovski.

Ondertiteling
ma 30 sept: Engels
do 3 okt: Nederlands