Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Het offer - Tarkovski revisited

Dramaturg/filosoof Aleksandr wil door alles wat hij heeft te offeren God mild stemmen om zo het onheil van een naderende oorlog te keren.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Het offer

De succesvolle dramaturg en filosoof Aleksandr, vertolkt door de bekende Bergman-acteur Erland Josephson, viert zijn verjaardag te midden van zijn vrienden in een buitenhuisje. Intussen is de Bom gevallen; een Derde Wereldoorlog lijkt onafwendbaar. Aleksandr lijkt zich als enige bewust van de volle omvang van de ramp; hij besluit zijn bezittingen te offeren om God te smeken het onheil te keren. Af en toe krijgt hij bezoek van de postbode, die te pas en te onpas citeert uit werk van Nietzsche.

Tarkovski typeerde de hoofdpersoon als antiheld, denker en eerlijk mens: ‘Hij riskeert het gevaar niet begrepen te worden door mensen uit zijn omgeving. Zij beschouwen zijn optreden niet als resoluut, maar als wanhopig en destructief.’ Kort nadat de film vier prijzen in Cannes had gewonnen, waaronder drie voor Tarkovski zelf, overleed de regisseur aan longkanker. De vierde prijs ging naar de beroemde Zweedse cameraman Sven Nykvist, die ook veelvuldig met Ingmar Bergman heeft gewerkt.

Ondertiteling
za 5 okt: Nederlands
ma 14 okt: Engels