Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

The Last Male on Earth

Sudan, de laatste mannelijke witte neushoorn, overleed in 2018 – een nieuwsfeit dat de wereldpers haalde. Filmmaker Floor van der Meulen legde zijn laatste, bewogen dagen vast.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Last Male on Earth

Sudan, een mannelijke witte neushoorn, heeft een bewogen leven gehad. Het dier werd in 1973 in Soedan geboren, werd twee jaar later gevangen en naar een dierentuin in Tsjechië gebracht, om in 2009 naar een Keniaanse reservaat te worden overgebracht in de hoop dat hij zich zou voortplanten. Maar helaas was Sudan al te oud om voor nageslacht te zorgen, in 2018 overleed hij. En dit sterfgeval haalde de wereldpers, want Sudan was namelijk de allerlaatste mannelijke witte neushoorn op de wereld.

Filmmaker Floor van der Meulen legde zijn laatste levensdagen vast; dagen waarin hij 24 uur per dag door gewapende rangers werd beschermd tegen stropers, waarin hij liefdevol werd verzorgd, hordes toeristen trok en waarin hij het middelpunt was van wetenschappelijk onderzoek. De paradox is pijnlijk: de mens die deze diersoort op het randje van uitsterven heeft gebracht, doet nu zijn uiterste best het dier van de ondergang te redden.

Het Parool

Een fascinerende kijkervaring … Van der Meulen behandelt haar subject met een aanstekelijke nieuwsgierigheid.

Trouw

In ‘The last Male on Earth’ speelt de mens een pijnlijke hoofdrol.