Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Intieme belichting

Film gemaakt aan de vooravond van de Praagse Lente. Twee oude studievrienden, beiden musicus, ontmoeten elkaar. Tijd om terug te blikken.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Intieme belichting

In de jaren 60 van de vorige eeuw woei er in het communistische Tsjechoslowakije een frisse wind, ook op het gebied van film. Ivan Passer, die veel werkte met Miloš Forman, was een van de regisseurs die in deze periode tot de Tsjechische New Wave gerekend werden, een vernieuwende beweging die zich had laten inspireren door de Franse Nouvelle Vague en de Amerikaanse Direct Cinema. In 1968 kwam aan de relatieve vrijheid een einde toen troepen van het Warschaupact de Praagse Lente bruut onderdrukten. Een jaar later emigreerde Passer naar de VS.

Musicus Bambas, cum laude afgestudeerd aan het conservatorium, is blijven hangen in een klein, slaperig provinciestadje. Hij is directeur van het plaatselijke muziekschooltje en speelt soms op feesten en bruiloften; en hij vindt het wel goed zo. De rust raakt verstoord als cellist Petr, een oude studievriend uit Praag, en diens vriendin Stepa langskomen. Bambas en Petr blikken terug op hun leven tot dan toe.

de Volkskrant

... overrompelend lief en menselijk.