Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Boys Don't Cry - Queer Pioneers

Brandon Teena woont net in een klein stadje in Nebraska en is daar populair. Wat niemand weet is dat hij een zij is. Hillary Swank won een Oscar voor haar rol als Brandon.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Queer Pioneers biedt een podium aan filmmakers die grenzen hebben verlegd op het gebied van gender, geaardheid en seksualiteit. Op 7 januari staat Boys Don't Cry (1999) op het programma, een film over een transgender jongen die zijn weg moet vinden in de liefde en het leven in Nebraska.

Voorafgaand aan de film is curator Bas Hendrikx (Queer Series) aanwezig, voor een gesprek over seksualiteit en gender binnen de film - en videokunst.

Boys Don't Cry

Brandon Teena is 'the new kid in town', in dit geval een klein stadje in Nebraska. En hij is populair – niet alleen bij de andere jongens met wie hij alle typische jongensdingen uithaalt, ook de plaatselijke meisjes zijn van hem gecharmeerd; zelden hebben ze zo'n begripvolle en sensitieve jongen ontmoet. Geen wonder dat hij al snel verkering krijgt met Lana, het mooiste meisje van de stad. Maar Brandon draagt een groot geheim met zich mee: hij is geboren als een vrouw, genaamd Teena Brandon. Als dit ontdekt wordt, komt zijn leven op zijn kop te staan.

Regisseur Kimberly Peirce, die zelf het scenario voor dit speelfilmdebuut schreef, baseerde het verhaal op ware gebeurtenissen. Een droomdebuut, want de film werd overspoeld met grote filmprijzen, waaronder een Oscar voor Beste Actrice. Die ging naar Hillary Swank als Brandon. Chloë Sevigny speelt vriendinnetje Lana.