Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

The Cave

Kinderarts Amani runt samen met haar collega's Samaher en Alaa een ondergronds ziekenhuis in het belegerde, Syrische Ghouta. Een ode aan moed en vrouwelijke solidariteit.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

The Cave

De Syrische stad Ghouta, niet ver van hoofdstad Damascus, heeft zwaar te lijden gehad onder de burgeroorlog die het land al jaren teistert: huizen en gebouwen zijn gereduceerd tot puin, er is een gebrek aan alles: voedsel, water en medicijnen. Ondergronds is een netwerk aan tunnels aangelegd waar een groep toegewijde vrouwelijke artsen een ziekenhuis bestieren. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega's Samaher en Alaa dagelijks de slachtoffers, vaak jonge kinderen, van het oorlogsgeweld behandelen. En dit doen zij samen met mannelijke collega's. Ongebruikelijk, want de vrouwen horen immers het huishouden te doen, maar zeker niet te werken in een ziekenhuis, zo vinden veel mannen. De vrouwen, gewapend met een groot gevoel voor humor, laten zich echter door dit seksisme niet afschrikken.

Regisseur Feras Fayyad (Last Men in Aleppo) filmde tussen 2016 en 2018 in het ziekenhuis en dat resulteerde in deze veelbekroonde ode aan moed, veerkracht en vrouwelijke solidariteit.

de Volkskrant

... een film die je met stomheid geslagen achterlaat.