Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Faustrecht der Freiheit - Queer Pioneers

Kermisklant Franz Biberkopf, gay en onopgeleid, wint een fortuin in de loterij. Mensen die normaal hun neus voor hem zouden ophalen, zien hem ineens staan.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Faustrecht der Freiheit

Kermisklant Franz Biberkopf, gay, onopgeleid en onopgevoed, verliest zijn act als Fox, het Pratende Hoofd als de kermiseigenaar wegens fraude wordt opgepakt. Met het laatste geld dat hij bij elkaar gesjoemeld heeft, koopt hij een lot in de loterij. En hij wint een enorm bedrag: een half miljoen DM. Via via belandt hij op een feestje, bezocht door een chique en welgesteld gay publiek. Onder hen de aantrekkelijke maar onbetrouwbare Eugen, zoon van een industrieel. Deze haalt zijn neus op voor de lompe Biberkopf tot hij ontdekt dat deze heel goed in de slappe was zit. Hij zet onmiddellijk vriendje Philip aan de kant en weet heel eenvoudig Franz binnen te hengelen. Langzaam wordt de naïeve Franz uitgekleed.

Homoseksualiteit speelt een belangrijke rol in de film, maar staat hier niet centraal; in dit verhaal draait het om de pijnlijk grote kloof tussen de gewone man en de arrogante bourgeoisie. Fassbinder zelf vertolkt de rol van Biberkopf.

Deze avond is jazzmuzikant Wouter Hamel te gast, die enkele, voor hem belangrijke fragmenten uit queer-films aan het publiek zal presenteren.