Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Die bitteren Tränen der Petra von Kant - Focus on Fassbinder

Modeontwerpster Petra, een onplezierig mens, raakt smoorverliefd op de 23-jarige Karin. Maar Karin valt op mannen. Met Hanna Schygulla.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Die bitteren Tränen der Petra von Kant

Petra von Kant, een succesvolle modeontwerpster uit Bremen, heeft een allesbehalve prettige persoonlijkheid: ze is arrogant, bitter en zelfingenomen. Haar assistente en collega-ontwerpster Marlene behandelt ze als haar slaafje, terwijl die toch het meeste werk verricht. Op een dag zit ze met haar nichtje Sidonie te praten als Sidonies vriendin Karin aanschuift, die net terug is uit Sydney. Petra voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot deze 23-jarige schoonheid en is al snel smoorverliefd. Maar de verschillen tussen de twee zijn groot. Zo valt Karin op mannen, ze is ook getrouwd.

Deze film is een bewerking van Fassbinders eigen, gelijknamige toneelstuk, eveneens uit 1972 – een stuk over liefde, eenzaamheid en verstikkende wederzijdse afhankelijkheid. Het toneelkarakter is in de film goed terug te zien: niet alleen wordt het verhaal in vier akten verteld, ook vindt vrijwel alle handeling plaats in dezelfde ruimte – Petra's slaapkamer. Met Hanna Schygulla als Karin.