Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Papicha

Algerije 1997: een studente die modeontwerpster wil worden, organiseert bij wijze van protest een modeshow in het steeds islamitischer wordende land waar vrouwen niet meer veilig ongesluierd over straat kunnen. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Papicha

Algerije, 1997: al jaren proberen moslimextremisten van het FIS het land met veel geweld om te vormen tot een streng-islamitische staat. Vooral vrouwen zijn het mikpunt van hun acties: wie niet volledig bedekt over straat gaat, wordt met harde hand tot de orde groepen. Slecht nieuws voor de 18-jarige studente Nedjima uit Algiers, die ervan droomt modeontwerpster te worden. Nu al verkoopt ze in hippe nachtclubs haar sexy kleding aan jonge Algerijnse meisjes. Ze is dan ook niet van plan toe te geven aan de fundamentalisten. Sterker: bij wijze van protest besluit ze een modeshow te organiseren.

Deze inmiddels veelbekroonde debuutfilm van regisseur Mounia Meddour zou ditmaal de eerste Oscarinzending in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film zijn geweest, ware het niet dat de Algerijnse overheid vorig jaar september de landelijke uitbreng van de film tegenhield. Over het 'waarom' werd met geen woord gerept. Normaal geldt: geen release, geen Oscarinzending, maar de Academy maakte een uitzondering.

NRC Handelsblad

Algerijnse vrouwen vol veerkracht