Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

Honeyland - Klaar voor actie!

Tijdens deze speciale vertoning van Honeyland verzorgt Slow Food Youth Network een inleiding en nagesprek. 
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Tijdens de eerste editie van Klaar voor actie! verzorgt Slow Food Youth Network een programma rondom Honeyland.

Honeyland

Veelbekroonde mix van drama en documentaire waarin de filmmakers drie jaar lang Hatidze Moeratova volgden, de laatste vrouwelijke honingjager van Europa. Haar zoektochten naar wilde bijenvolken voeren haar langs steile berghellingen in Noord-Macedonië, waar de bijen zich tussen de rotsen ophouden. Ze zorgt goed voor haar bijen, geheel volgens de oude tradities. Een van de belangrijkste stelregels is dat ze nooit meer dan de helft van de honing meeneemt. De andere helft is voor de bijen.

Samen met haar bedlegerige moeder woont Hatidze in een klein stenen huisje, zonder stromend water en elektriciteit. Vanaf daar is het vier uur gaans naar de markt waar zij haar zuivere en heerlijke honing verkoopt. Op een dag arriveert er een nogal luidruchtige familie in een caravan. De ruwe wijze waarop de vader met zijn zeven kinderen en zijn vee omgaat, staat in schril contract met de liefdevolle wijze waarop Hatidze haar bijen behandelt. De vader ziet wel brood in de honinghandel.

Slow Food Youth Network is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dan je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. De organisatie gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen ze jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar.