Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws
NL
EN
Bekijk de trailer

The Forum - Klaar voor actie!

Jaarlijks komen kopstukken uit de politiek, wetenschap en bedrijfsleven in Davos bij elkaar om de wereldproblematiek te bespreken. Wat is dat voor een bijeenkomst?
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Tweede editie van dit programma over mensen die problemen in de wereld niet op hun beloop laten gaan. Ditmaal in samenwerking met DWARS, GroenLinkse Jongeren. Te gast deze avond is Bastiaan van Apeldoorn, professor Global Political Economy en Geopolitics bij de afdeling Political Science and Public Administration op de VU. Na afloop van de film gaan de jongeren van DWARS met hem in gesprek.

The Forum

Politieke, economische en sociale problemen kun je alleen echt oplossen door dialoog en discussie. Deze even simpele als sympathieke gedachtegang lag ten grondslag aan een initiatief uit 1971 van de Zwitserse hoogleraar en zakenman Klaus M. Schwab: het World Economic Forum (WEF). Jaarlijks komen de belangrijkste kopstukken uit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven in Davos bij elkaar om de wereldproblematiek te bespreken. Maar er is kritiek: is het WEF niet eigenlijk een plek waar bedrijven lucratieve deals met elkaar kunnen bekokstoven onder het mom sociaal bezig te zijn? Waarom is het WEF zo'n elitair mannenbolwerk? En hoe zit het met de openheid?

Filmmaker Marcus Vetter kreeg als eerste toestemming met zijn camera het forum bij te wonen. En inderdaad: het stikt er van de machtige mannen. Maar er is een kentering zichtbaar. Ook van de partij: Jennifer Morgan van Greenpeace en de Noorse activiste Greta Thunberg? Gaat er bij het WEF echt iets veranderen?

DWARS, GroenLinkse Jongeren is de onafhankelijke jongerenorganisatie van GroenLinks, met een eigen mening en een eigen geluid binnen de politieke partij. De vereniging heeft als doel mensen op een gezellige manier kennis te laten maken met politiek.