Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Shirley

Film over de Amerikaanse griezelverhalenschrijfster Shirley Jackson. Een jong stel belandt op het slagveld van het huwelijk van Shirley en haar man. Met Elisabeth Moss.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Shirley

In 2016 was regisseur Josephine Decker begonnen met het herlezen van de griezelverhalen van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965). Niet veel later, zo wil het toeval, werd haar gevraagd of zij een film over deze onconventionele schrijfster wilde regisseren. En dat wilde ze. Het resultaat, Shirley, is een film die Who's Afraid of Virginia Woolf in gedachten brengt, maar dan overgoten met Jacksons gedachten en Deckers dromerige vormgeving. Hoofdrolspeelster Elisabeth Moss excelleert in haar vertolking van Shirley.

Fred en Rose vertrekken naar een klein plaatsje in Vermont, waar Fred aan de slag kan als assistent van professor en literair criticus Stanley Hyman. Hyman biedt het jonge stel aan bij hem en zijn vrouw, schrijfter Shirley Jackson, in te trekken. De enige voorwaarde: Rose moet voor het huishouden én Shirley zorgen. Dat blijkt een hele opgave: Shirley is constant boos vanwege een schrijfblokkade en ook het huwelijk van Stanley en Shirley is op zijn zachtst gezegd tumultueus te noemen.

de Volkskrant

De van bits naar broeierig vervloeiende verstandhouding tussen de vrouwen, die dankzij de fantastische actrices sowieso volop zindert, wordt daarmee nog tastbaarder.

NRC Handelsblad

(...) immense prestatie van actrice Elisabeth Moss als Shirley, die haar speelt alsof ook de schrijfster een creatie van zichzelf is.