Deze website is geoptimaliseerd voor moderne browsers. Voor een betere ervaring update de browser.

Films Agenda Specials Informatie Nieuws Account
NL
EN
Bekijk de trailer

Cunningham - 3D

Met dans vertel je geen verhaaltje, de dans zelf is het verhaal, aldus de baanbrekende en vernieuwende Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham. Een poëtisch portret - in 3D.
Tickets bestellen

Deze voorstelling maakt deel uit van Rialto Filmclub met als gastspreker deze maand Ernst-Jan Pfauth.

Cunningham

"Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in dans die naar een stemming of gevoel verwijst, of die in zekere zin uitdrukking geeft aan de muziek; dans verwijst niet, het is wat het is, het is die gehele visuele ervaring." Zo verwoordde de Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham (1919-2009) zijn visie op dans als kunstvorm. In de jaren 50, toen het nog heel gebruikelijk was dat een choreografie een verhaaltje vertelde, ontketende deze opvatting een ware revolutie. De choreografie zelf was het verhaal, hij introduceerde nooit eerder geziene bewegingen en liet toeval een grote rol spelen. Kunstenaars uit andere disciplines, zoals componist John Cage, en beeldend kunstenaars Robert Rauschenberg en Bruce Nauman, werkten graag met hem samen.

Filmmaker Alla Kovgan brengt het leven en werk van Cunningham in beeld aan de hand van archiefbeelden, interviews en registraties van zijn belangrijkste choreografieën. Ze doet dat op oogstrelende wijze in een perfecte mix van poëzie, muziek en dans, en in 3D.

NRC Handelsblad

De documentaire ‘Cunningham’ voegt aan het werk van choreograaf Merce Cunningham een sublieme 3D-registratie toe.